Jutalomfalat, szárított hal

Macska jutalomfalat, szárított hal

Amennyiben kisállattartásról beszélünk, a közhiedelemben valamiért az él, hogy megfelelő idomításra csak és kizárólag a kutyák képesek. Tény és való, hogy a szavakat, ezáltal a parancsokat kizárólag a kutyák tudják felfogni az állatok közül, de ők is inkább csak a hanghordozásból ítélve, a kiegészítő gesztusokból, illetve a kiadott hangokból kiindulva tudják, hogy éppen mit is kellene tenniük. Mivel a közhiedelemben ez a tévhit él, ezért sokan meg sem próbálkoznak más állatok idomításával, márpedig nagyszerűen taníthatók lehetnek a cicák is, noha tény és való, hogy nem olyan látványos módon, mint az ebek, hiszen alapból nem egy hűséges állatfajról van szó, a cica ugyanis bárkivel barátkozik, aki ételt ad neki, míg a kutyák esetében konkrét személyekhez való kötődésről és lojalitásról is beszélünk.

Egy cica esetében ugyanakkor a tanítás a megfelelő jutalmazási rendszer mellett könnyedén működőképes lehet. Ehhez nyújthatnak segítséget az olyan kiegészítők, mint amilyen például a szárított hal, vagy direkt a tanuláshoz megálmodott macska jutalomfalat. Amennyiben cicánkat szeretnénk például a szobatisztaságra idomítani, esetleg arra, hogy ne karmoljon, vagy végrehajtson egyszerűbb utasításokat, akkor ahhoz egy macska jutalomfalat tökéletes választás, ha azt a módszert akarjuk alkalmazni, amit a kutyáknál is szokás. Mindez színtiszta pszichológia, ami a cicák esetében nem mindig sikeres, de egy kis szárított hallal komolyabb eredményeket érhetünk el. A módszer lényege, hogy cicánkat megpróbáljuk egy kis fizikai hatással rávenni vagy rákényszeríteni arra, hogy valamit megtegyen nekünk. Amennyiben a gyakorlatot végrehajtja – és most itt nyilvánvalóan nem pacsi adásáról vagy fekvésről van szó, hiszen erre megtanítani a cicákat nem túl egyszerű –, akkor a macska jutalomfalat segítségével a pozitív cselekvést összeköthetjük az étellel. Egy kisállat, ezáltal a cicák is megvesztegethető típusok, ezáltal amennyiben az adott cselekvést összekötjük a jutalmazással – amihez kiválóan alkalmazhatunk egyszerű tápot vagy szárított halat is –, akkor a cicák előbb vagy utóbb ösztönszerűen úgy viselkednek majd, ahogyan azt mi szeretnénk.

Mit érdemes tudni a macska jutalomfalatokról?

A macska jutalomfalatok kapcsán fontos tudni, hogy bár lényegében egyfajta nassolnivalóknak tekinthetők, az emberi nassolással ellentétben az ilyen táplálékok nem hizlalják kedvencünket, nem jelentenek plusz kalóriákat – legalábbis abban az esetben, ha nem a rendszeres táplálékon felül kapják őket, hanem azt kiegészítendő. Egy cica esetében ugyanis gondosan oda kell figyelni arra, hogy ne kapjon több eledelt, mint amire valójában szüksége van, hiszen bár nagyon mozgékony kisállatokról van szó, összességében mégis nagyon könnyen fel lehet hizlalni őket, ami rendkívül kellemetlen egészségügyi hatásokkal járhat. A macska jutalomfalatot tehát bár néha adhatjuk különleges alkalmakkor – születésnap, ünnepek és így tovább –, összességében ügyeljünk arra, hogy soha ne vigyük túlzásba az adagolást, mert bár mi bizonyára jót akarunk, ha túl sok ételt adunk kis kedvencünknek, azzal könnyedén árthatunk is neki.