Kutyatál, önetető, önitató

Kutyatál, önetető és önitató

A kutyák a legtöbb négylábú állathoz hasonlóan képtelenek az önellátásra a mai civilizációban, mert bár a vadászösztönük továbbra is jellemzi őket, ellenben ezt a legtöbb faj maximum a játékban éli ki, így haszon-, avagy táplálékszerzés céljából csak nagyon akkor támadnak, ha helytelen neveltetést kaptak, vagy védik magukat. Ennek megfelelően minden gazdának kötelessége megfelelő formában gondoskodni kedvencéről. Ez nem csak azt jelenti, hogy minden nap többször és megfelelő minőségű tápot vagy más, a kutya számára megfelelő élelmiszert és vizet kap az állat, hanem azt is, hogy mindezt megfelelő környezetben kapja, ezáltal tiszta kutyatal, esetleg egy önetető vagy önitató álljon a rendelkezésére. Mindezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy kedvencünk megfelelő kedvvel álljon hozzá az étkezéshez, hiszen mi is sokkal szívesebben eszünk egy tiszta környezetben, egy megfelelően tiszta tányérból, mint egy láthatóan koszos, esetleg lenyomatos étkészletből.

Hogyan válassz kutyatálat

Ne feledjük ugyanakkor azt, hogy a kutyatal, az önitató vagy az önetető kiválasztásakor mindig vegyük figyelembe kedvencünk igényeit. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a lehető legmegfelelőbb méretű tálakat és kiegészítőket vásároljuk, mert egy nagyobb testű állatnak értelemszerűen sokkal nagyobb lesz a víz- és az ételigénye is, mint egy apróbb jószágnak, így minél nagyobb, vagy tudjuk, hogy minél nagyobbra nő majd egy kiskutya, érdemes neki már jó előre annál nagyobb kutyatal, önitató vagy önetető mellett dönteni. A tál választásakor figyeljünk oda arra, hogy megfelelő szélességű legyen a kutya szájához, ezen felül pedig érdemes olyan peremes tálkák mellett dönteni, amelyeket az állat nem tud a fejével feldönteni az itatás során. Az önitató és az önetető általában minden kutyánál bevett megoldás arra az esetre, ha szeretnénk akkor is elegendő ételt és italt biztosítani kedvencünk számára, ha éppen huzamosabb ideig nem tartózkodunk otthon. Mielőtt azonban rendszeresítenénk ilyen eszközöket, győződjünk meg arról, hogy kutyánk képes használni ezeket a kiegészítőket, mert könnyen tragédia történhet abból, ha ebünk huzamosabb ideig nem tudja alkalmazni őket.

Műanyag kutyatál

Hogy a kutyatal, az önitató vagy az önetető milyen anyagból készül, az leginkább csak a saját ízlésünkre van bízva. Utóbbi két kategóriában túl sok választásunk nincs – rendszerint mind műanyagból készülnek –, de a tálak tekintetében már választhatunk műanyagból és fémből készült változatokat. Tapasztalat, hogy bár a műanyag olcsóbb, általánosságban nehezebb tisztítani, és a nagyobb kutyák, vagy azok, akik szeretnek sokat rágni, netán harapni, hamar tönkreteszik őket. A fémek ezzel szemben könnyebben tisztíthatók, ezáltal higiénikusabban tarthatók, hovatovább jellemző rájuk, hogy akár évekig is képesek kiszolgálni kutyánkat, hiszen nem lehet őket konkrétan meghorpasztani, sőt meghajlítani sem, így garantáltan évekig megfelelő kiegészítője lesz kedvencünknek az étkezések során.