Madárkalitka, Papagáj kalitka

Madárkalitka, papagáj kalitka

Amennyiben megszállottan rajongunk a madarakért, és szeretnénk otthonunkba egy papagájt, egy pintyet vagy valami más különlegességet, akkor ehhez elengedhetetlen, hogy egy megfelelően felszerelt madárkalitka álljon a rendelkezésünkre ahhoz, hogy kedvencünk ne szökhessen meg nyitott ablaknál vagy ajtónál sem. Mivel nagyon sokan szeretik a madarakat, ennek köszönhetően a gyártók felismerték, hogy igencsak komoly igény lenne a vásárlók részéről példának okáért direkt dedikált madárfajok számára készített ketreceknek, így például ma már vásárolható direkt papagáj kalitka, de olyan madárkalitka is, amelyeket kisebb vagy nagyobb testű szárnyasoknak találtak ki. Ez nem véletlen, hiszen az ilyen kiegészítők vásárlása esetén az egyik legfontosabb szempont az, hogy kis kedvencünk kényelmesen elférjen új helyén. Az ideális madárkalitka az, amelyben madarunk legalább néhány szárnycsapást tud tenni a rácsok között, ami bár nyilvánvalóan messze nem ugyanaz, mintha a szabadban repülne, de éppen ezért fontos, hogy néha kiengedjük, és megreptessük a lakásban a kis tollasokat.

 Madárkalitka felszereltsége

A méret mellett egy madárkalitka kapcsán fontos lehet még a felszereltség kérdése is. Noha ezzel kapcsolatban igaz, hogy még a legjobban felszerelt papagáj kalitka is bővíthető a későbbiekben, de sok gondtól óvjuk meg magunkat abban az esetben, ha már kezdetben is célirányosan választunk megfelelő kalitkát, így ugyanis biztosak lehetünk abban, hogy kedvenc kis szárnyasunk mindig jól fogja érezni magát a rácsok mögött. Az attrakciók közül feltétlenül legyen a madárkának valamilyen kis kapaszkodója, avagy ülőrúdja – lévén nem szeretnek a földön állni vagy aludni –, egy madárhinta megléte is fontos lehet, de vannak ma már különféle játékok és különlegességek is, amelyekkel sokkal vidámabbá tehetők a madarak, ezáltal csipkedhetik és lökdöshetik őket, vagy kedvükre hancúrozhatnak velük.

Nyilván nem szabad megfeledkezni a madárkák kapcsán arról sem, hogy a madárkalitka az étkeztetés tekintetében is megfelelően felszerelt legyen. Fontos, hogy legalább egy automataitató- és etető berendezés kapjon helyet benne, amelyek közül ma már számtalan változat és alternatíva elérhető annak érdekében, hogy kis szárnyasunk például ne locsolja szét a vizet az egész lakásban, vagy ne lökje ki evés közben a magvakat, illetve a számára adagolt speciális eledelt. Jegyezzük meg, hogy amennyiben egy madárkalitkában egyszerre több állatot szeretnénk tartani, akkor ennek megfelelően szereljük fel ilyen berendezésekkel, hiszen főként a papagájok olyan heves vérmérsékletűek, hogy hajlamosak megtámadni a másikat evés vagy ivás közben, szeretik uralni az adott etetőt vagy itatót, így jobb inkább egyszerre többet rendszeresíteni mindenből, hogy mindketten egyszerre tudjanak enni. A megfelelő madárkalitka ezen túlmenően nem csak kellemesen tágas, hanem jól zárható és könnyen nyitható kapukkal is rendelkezik annak érdekében, hogy madarunk a reptetés során könnyedén kiférjen a kapun, és ugyanolyan könnyen vissza is tudjon mászni.