Degu ketrec

Degu Ketrec

A degu egy igazi energiabomba, egy kis ártatlan képű, rendkívül szerethető teremtmény, amelyben a hörcsögök és a vadászgörények mozgásigénye ötvöződik egy kimagasló fürgeséggel és agyafúrtsággal. A degu imádja, sőt mi több igényli az emberek társaságát, azonban szabadon nem szabad tartani őket, mert hatalmas rágófogaival könnyedén megrághatja még a legerősebb tömör fabútorokat is, nem beszélve az elektromos kábelekről vagy más használati tárgyainkról. Noha a deguk is igénylik azt, hogy gyakran szabadon futkorászhassanak a lakásban – ilyenkor hajlamosak elbújni, mert kedvelik a szűkös helyeket –, összességében azonban felügyelet nélkül érdemesebb ketrecben tartani őket. Ma már számtalan méretű és kialakítású degu ketrec kapható, amelyek többnyire ideálisak is a kis rágcsáló számára, de a választáskor azért érdemes figyelembe venni legalapvetőbb szükségleteiket, ami főként a mozgás köré csoportosul, hiszen a deguk rendkívül mozgékonyak, képesek akár órákon át körbe-körbe szaladgálni saját helyükön anélkül, hogy elfáradnának, ezt pedig érdemes figyelembe venni akkor, ha kisállatot vásárolunk magunknak, illetve hozzávaló ketrecet.

Biztonságos degu ketrec

Ha degunk kényelme mellett saját kényelmünk is kimagaslóan fontos, akkor érdemes figyelembe venni a ketrec állagát is a vásárlásnál. Ha ugyanis a kisállat velünk egy szobában fog aludni, saját nyugalmunk érdekében ne rácsos, hanem egyenes felületű tárolót válasszunk számára, máskülönben éjszaka arra ébredhetünk, hogy a kis rágcsáló egy játékával, vagy csak erős farkával a rácsokat zörgeti. Mivel egy degu kifáradhatatlan és kimeríthetetlen, és főként éjszaka él aktívabb életet, ezt érdemes figyelembe venni a választáskor, hiszen rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Az ideális degu ketrec egyébiránt tökéletes patkányok számára is, illetve fordítva, hiszen testfelépítésüket tekintve közel hasonló méretű és felépítésű rágcsálókról van szó, ellenben mozgásigényük már eltér, így a deguknak elengedhetetlen, hogy nagy helyük legyen a futkározáshoz, ezáltal létrák, csővezetékek és akár még futókerekek is ideálisak ahhoz, hogy jól érezhessék magukat a helyükön. Ha csak kevés időt töltünk otthon, érdemes olyan degu ketrec vásárlása mellett döntenünk, amiben önitató és etetőtál is van, ezáltal ugyanis biztosíthatjuk kis kedvencünk számára, hogy mindig megfelelő élelmet kaphasson.

Foglalkozz a deguddal...

A degukra jellemző egyébiránt, hogy nem csak kifáradhatatlanok, hanem rendkívül játékosak is, ezáltal szinte bármivel képesek eljátszani, amit odaadunk nekik. Legyen szó egy kisebb labdáról vagy golyóról, esetleg valami aprócska műanyagdarabról, garantáltan eljátszadoznak és elrágcsálják majd, de eközben élvezik, sőt mi több, igénylik az emberi társaságot is, hiszen nagyon szeretik, ha foglalkoznak, de még inkább, ha játszanak is velük. Rendkívül barátságos és szelíd lények, ideálisak kisgyerekek számára is első háziállatként.