Csincsilla ketrec

Csincsilla Ketrec

A csincsilla ugyan nem olyan népszerű kis kedvenc, mint például a hörcsög, azonban mégis nagyon sokan választják ezt a főként nyúlra emlékeztető kis szőrpamacsot ahhoz, hogy bearanyozza az életüket. A csincsillákat szabadon tartani nem ajánlott, mivel rendkívül ösztönszerű lények, csak kimagasló felügyelet mellett szabad őket elengedni a lakásban, hiszen könnyedén megrághatnak bármit, bútorokat, szőnyegeket, de akár még elektromos kábeleket is. Éppen ezért fontos, hogy gondoskodjunk mindig a csincsillák megfelelő tartásához, amihez ma már kaphatók direkt csincsilla ketrecek is annak érdekében, hogy kedvencünk a lehető legjobb helyen élhesse életét. A csincsilla külsőleg leginkább a nyulakkal rokonítható, mozgásigénye azonban lényegesen nagyobb, éppen emiatt fontos gondoskodni arról, hogy ne csak nagy csincsilla ketrec álljon a rendelkezésükre, hanem ezen felül kellő rendszerességgel ki is kerüljenek zárkájukból, és futhassanak egyet a szobában, esetleg a jól elkerített udvaron, amit főleg örömmel fogadnak majd, hiszen eközben friss füvet tudnak legelészni maguknak.

A csincsilla ketrec kiválasztása

A csincsilla ketrec kiválasztásának nagyon fontos figyelembe venni a kisállat egyik különleges tulajdonságát, ami nem más, minthogy nagyon erős ugrólába van, ezáltal a csincsillák szeretnek ugrálni, mi több, lételemük az ugrálás. Ebből kifolyólag törekedjünk arra, hogy ne csak nagy és tágas, hanem ezzel egyetemben többszintes ketrecet vásároljunk számukra, amelyben kedvükre szaladgálhatnak és ugrálhatnak. A csincsillák imádják a társaságot, az emberek és fajtársaik társaságát egyaránt nagyon kedvelik, azonban egyedül is jól elvannak, és igénylik azt, hogy jól felszerelt ketrecben élhessenek. Az ilyen ketrecekben fontos, hogy ne csak nagy szabad terük és létráik legyenek, hanem játékaik is, a csincsillák ugyanis például imádják a hatalmas csőrendszereket, amelyekben kedvükre bujkálhatnak és játszadozhatnak. Kiemelkedően kedvelik a ketreceikbe szerelt kiszögelléseket, amelyeken szintén ugrándozhatnak, ez pedig alapvetően ki is elégíti őket, különösebb játékokat nem is igényelnek ezen felül, csak az etetésükhöz és itatásukhoz szükséges kiegészítőket, amelyeket az előre felszerelt csincsilla ketrecek többsége tartalmaz is. Ilyenek például az automatikus itató vagy például a szénatároló.

A csincsilla ketrec berendezése

Egy csincsilla ketrecben érdemes elhelyezni egy alvóházikó mellett egy kis homokfürdőt is, amit szintén előszeretettel használnak a kisállatok. Ügyeljünk arra, hogy inkább a nyitottabb, tiszta rácsos ketreceket válasszuk számukra, a csincsillák ugyanis imádják a nyitott, világos és napos helyeket, de nehezen tűrik a huzatot, valamint a nedves, páros környezetet. Ha a csincsilla ketrec megfelelően felszerelt, ezen felül pedig kellően tágas is, biztosak lehetünk abban, hogy kisállatunk mindig kiegyensúlyozott és boldog lesz, ami az alapfeltétele annak, hogy minket is boldoggá tudjon tenni a mindannapokban.