Forgács, illatosított forgács

Forgács, illatosított forgács

Nagyon sok leendő kisállat-tulajdonos dönt úgy, hogy kutyák vagy macskák helyett inkább valami kisebb, kevesebb törődést igénylő, noha kevésbé is kötődő állatot választ magának. Erre tökéletes alternatíva lehet valamilyen rágcsáló, legyen az akár nyúl, degu, patkány, vagy a sokkal népszerűbb hörcsög. Amennyiben ilyen kisállatokat szeretnénk magunknak, rendkívül fontos, hogy megpróbáljunk olyan körülményeket biztosítani számukra, amely ha nem is áll feltétlenül közel mindahhoz, amit természetes élőhelyükön megszoktak, de legalább jól érzik ott magukat. A rágcsálóknak rendszerint mindegy, hogy rácsok- vagy üvegfalak mögött élnek – a hiperaktív deguk esetében azért érdemes inkább talán mellőzni a rácsokat –, az viszont korántsem az, hogy milyen alommal töltjük meg ezeket a helyeket a kisállatok számára. Példának okáért a megfelelő forgács az egyik alapja annak, ha szeretnénk ideális körülményeket biztosítani rágcsálónk számára. Hogy miért? Máris mondjuk!

 Miért jó a forgács?

A forgács kapcsán az egyik legfontosabb, hogy képes tökéletes alomként viselkedni, ennek megfelelően felszívni a nedvességet, megkötni a szagokat, és előidézni azt az állapotot, hogy a kalitka aljára kerüljön az ürülék, felül pedig tiszta és száraz felület maradjon állataink számára, akiknek így nem csak komfortérzetük marad kiemelkedő. Ezen túlmenően ugyanis nem ragad rá a tappancsukra sem túl sok baktérium és kórokozó, ha tehát kivesszük őket egy kicsit megszeretgetni, egy relatíve tiszta állat kerül a kezünkbe. A forgács ezen túlmenően segíti a ketrec aljának tisztántartását is, sőt az illatos forgács arról is gondoskodik, hogy ne terjengjenek esetleges kellemetlen szagok az ürülékek után. A forgács hozzájárul továbbá ahhoz is, hogy amennyiben elérkezik a tisztítás ideje, akkor sokkal egyszerűbben kitakaríthassuk a ketrecet, hiszen kvázi az alommal együtt egyszerre mindent ki tudunk szórni, így nem is marad más dolgunk, minthogy alaposan eltörölgessük a tálcarészt, vagy a tároló alsó felét, és feltöltsük ismét megfelelő mennyiségű friss forgáccsal.

 Illatosított forgácsok

Amit ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy a forgácsot sosem szabad sajnálni, hiszen ez egyrészt hozzájárul ahhoz, hogy kis kedvencünk tisztán tudja tartani, másrészt pedig ahhoz is, hogy ne terjengjenek kellemetlen szagok, esetleg ne juthassanak ki kórokozók a ketrecből, tehát több szempontból is a saját érdekünk mindez. Saját és rágcsálónk komfortérzetét is megnövelhetjük azzal, ha az illatos forgácsok közül válogatunk magunknak, így kellemes citrom- vagy más egyéb illatban élhetik életüket kedvenceink. A hagyományos forgácsok mellett egyébiránt bizonyos rágcsálók ma már speciális almot is kaphatnak, amelyekkel kapcsolatban még az sem probléma, ha megeszik őket. A forgácsot ugyanis bár az állatok csak nagyon ritkán rágcsálják meg vagy nyelik le, az ilyen emészthető és ehető almokat azonban előszeretettel dézsmálják meg főleg a pockok és a hörcsögök. Érdemes tehát odafigyelni erre!