Áramoltatók

Áramoltatók

Amennyiben egy saját akvárium összeállításán és felállításán fáradozunk, abban az esetben nagyon fontos lesz eldöntenünk azt, hogy édesvízi, avagy tengeri életvilágot szeretnénk majd telepíteni bele. A kettő ugyanis együtt nyilvánvalóan nem fér meg, hiszen már a nevükben is benne van, hogy az édesvízi halaknak édesvízre, a tengervízieknek pedig sós vízre van szükségük ahhoz, hogy élhessenek. Bármelyik alternatíva mellett is döntünk, egy megfelelő és szakszerűen összeállított akváriumhoz elengedhetetlenek lesznek olyan berendezések, mint a szűrő, a világítás vagy éppen a keringető és levegőztető, hiszen a halaknak és a melléjük telepített élővilágnak ezekre mind-mind szükségük lesz ahhoz, hogy egészségesen fejlődhessenek és élhessenek. Ezek az alapvető felszereltségek ugyanis gondoskodnak a megfelelő mikroklíma kialakításáról, amit elősegíthetünk még például fűtőberendezésekkel is. A tengeri halak esetében azonban kiemelten fontos lesz mérlegelni azt is, hogy megteremtsünk számukra egy olyan környezetet, mint ami a tengerben van, ahol a víz folyamatosan hullámzik és mozgásban van még a mélyebb rétegekben is.

 Áramoltató pumpa

Ezt a hatást egy speciális áramoltató berendezéssel, egy úgynevezett áramoltató pumpa segítségével tudjuk kivitelezni egy zárt akváriumi rendszerben. A szerkezet leginkább egy turbinához hasonlítható, ami az áramoltató megoldásnak köszönhetően képes maximálisan szimulálni az akváriumon belüli áramlatokat. Nyilvánvalóan a kiegészítő édesvízi akváriumokban is alkalmazható, de az ilyen halak többsége nem igényli az áramoltató pumpa alkalmazását, mert ők állóvízben is maximálisan jól érzik magukat. Az áramoltató egyébiránt egy egyedülálló forgórendszerrel felvértezve hozzájárul ahhoz, hogy lehetővé tegye a közvetlen vízáramlást, méghozzá egyszerre több fokozatban is, így bizonyos esetekben akár olyan körülményeket is teremthetünk egy megfelelően hosszú akváriumban, amivel már a folyami halak számára is ideális körülményeket tudunk teremteni. Az áramoltatók rendszerint dönthetők, ezen felül pedig még nagy teljesítmény mellett is rendkívül csendesen üzemelnek, így garantáltan nem zavarják meg a halakat, és még éjszaka sem csapnak akkora zajt, hogy ne lehessen mellette aludni.

 Tartsuk mozgásban a vízet!

Az áramoltató pumpa egyébiránt nem csak ahhoz kiváló, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk tengeri halak és élővilág számára, hanem ahhoz is tökéletesen passzol, hogy mindig mozgásban tartsuk a vizet. Ezzel elháríthatjuk az olyan problémákat, mint például algák vagy más élősködők elszaporodása, a lerakódások, vagy esetleg az, hogy vízhiányos állapot merüljön fel a vízben. Ha tengeri halakat vásárolunk, esetleg tudjuk bizonyos édesvízi halfajtáról, hogy szeret küzdeni az áramlatokban, szerezzünk be egy áramoltatót, ami nem csak kedvenceinket tartja majd edzésben, hanem számunkra is nagyszerű élményt nyújt, ha tanulmányozhatjuk, hogy miként viselkednek állataink erős áramlatokban.