Kutyasampon, balzsam

Kutyasampon, balzsam

Óriási tévedés azt hinni még kutyatulajdonosként is, hogy például az emberi hajjal ellentétben kedvenceink szőre nem igényel különösebb gondozást, így példának okáért rendszeres ápolást, amit különféle kutyasamponok és balzsamok segítségével biztosíthatunk ebünk számára. A kutyasampon és a hozzá kapható balzsam mindegyike úgy lett megálmodva és megalkotva, hogy direkt illeszkedjen a kutyák igényeihez, ezáltal mindig szépen, egészségesen tartva szőrüket és bundájukat, ami főleg a hideg, téli időszakban rendkívül fontos számukra, mert a vastag, rendezett és ápolt bunda ilyen időben sokkal inkább melegíti a kutyákat. A kutyasampont és balzsamot ugyanis alkalmazhatjuk, mint az emberek számára kitalált készítményeket, ezáltal alapos benedvesítés után kutyánk teljes testét alaposan átmasszírozzuk és átdörzsöljük vele, majd végül alaposan leöblítjük az egészet. A közhiedelemmel ellentétben az emberke sem azért használnak sampont, hogy hajuk szép fényes legyen tőle – noha természetesen ez is szempont –, hanem azért, hogy megelőzzék a különféle bőrbetegségeket, amelyekkel szemben a kutyák még nagyobb veszélynek vannak kitéve. A kutyák ugyanis nem fürdenek minden nap, közelebb vannak a koszhoz és a földhöz, gyakran olyan helyeken is járnak, ahol rengeteg fertőző anyag telepedik rájuk, és emiatt fontos, hogy rendszeres időközönként megfürdessük őket, megmossuk a bundájukat, hogy ezzel elkerülhessük a különféle betegségeket.

A kutyák fokozottan ki vannak téve ezen felül olyan problémáknak is, mint például a kullancsok vagy a paraziták kérdése, a vastag bundában, ami ráadásul még ápolatlan is, az efféle teremtmények sokkal hamarabb megragadnak. Ez nem csak a kutya számára jár rengeteg kellemetlenséggel – többnyire viszkető és égő érzéssel –, hanem minket is veszélybe sodor vele pláne olyan esetben, ha a kutya gyakran van beengedve a lakásba, esetleg konkrétan együtt él velünk, minden érintkezünk egymással. Ma már vannak olyan speciális kutyasamponok és balzsamok, amelyek direkt védelmet – esetenként megoldást – nyújtanak az ilyen problémákra, hiszen kutyánk számára is megkönnyebbülést hozhat, ha a kínzó viszketés után hűvös vízzel és egy kellemes illatú samponnal átdörzsöljük a bőrét és a bundáját, aminek következtében szőre selymessé és puhává is változik.

Sok-sok kutyasampon...

A kutyasamponok és balzsamok között egyébiránt ma már rengeteg különféle változatot érhetünk el, ebből kifolyólag biztosan megtaláljuk kis kedvencünk számára a legmegfelelőbb, illetve tulajdonságaihoz leginkább illeszkedő változatot. Vannak már például samponok direkt rövidszőrű és hosszúszőrű kutyafajtáknak, de válogathatunk direkt szőrszín szerint is, sőt mi több, érzékeny bőrű kutyáknak is találhatunk megfelelő tisztítót, de amennyiben kedvencünket szépségversenyre vinnénk, akár még szőrkondicionálót is választhatunk számára. Elvégre kutyánk is megérdemli mindenből a legjobbat!