Macskabútor, kaparófa

Macskabútor és kaparófa

A macskák az ösztönlények tökéletes megtestesítői, hiszen bár a háziasított kedvencek a kutyákhoz hasonlóan el tudták nyomni vadászösztönüket, azonban sokkal jobban igénylik ezek kiélését, avagy a játékot, mint bármelyik másik háziállat. Ennek megfelelően, amennyiben makulátlan körülmények között szeretnénk tartani egy macskát, ahhoz elengedhetetlen, hogy vásároljunk számára néhány megfelelő macskabútort, amelyeknek köszönhetően kedvencünk ki tudja majd élni játékos formában ezzel kapcsolatos igényeit. Ma már számtalan különféle macskabútor közül válogathatnak maguknak a cirmosok tulajdonosai, figyelembe véve kedvencünk mozgásigényét, szokásait, valamint természetesen életkorát is, hiszen egy fiatal állatnak rendszerint sokkal nagyobbak ezen a téren az igényei, mint egy idősebb macskának, aki jobban szereti megkeresni magának a legpuhább helyeket ahhoz, hogy egy jó nagyot aludhasson.

 A cicák imádják a macskabútorokat

Ha szóba kerül a macskabútor kifejezés, a legtöbben vélhetően csak a kaparófákra gondolnak, ami lényegében egy helyes következtetés, hiszen ez a legáltalánosabb berendezési tárgy, amit cicáknak találtak ki, de ennél azért sokkal többféle kiegészítő közül válogathatunk majd kedvencünk számára. Akadnak például ma már olyan búrotok, amelyekben a cicák nyugovóra térhetnek, pihenhetnek, vagy elbújhatnak, esetleg egy kis labdát pofozgathatnak, vagy magasra mászhatnak annak érdekében, hogy izmaikat megerősíthessék. Természetesen a leggyakoribb és legáltalánosabb macskabútor azért ettől függetlenül is a kaparófa lesz, ami egy rendkívül hasznos kiegészítő olyan cicáknak, akik életük nagy részér lakásban töltik, csak ritkán merészkednek ki a szabadba, ezen túlmenően pedig szeretnek kaparni. Összességében kijelenthető, hogy minden egyes cica imádja élesíteni, avagy koptatni a körmét, azt azonban már kevesebben szeretik, ha ezt kedvenc bútoraikon, vagy esetleg éppen a kanapén teszik meg. Nyilván véletlen balesetek előfordulhatnak, de egy megfelelő kaparófával rendkívül minimálisra csökkenthető ez a probléma, pláne abban az esetben, ha kisállatunkat megfelelő mértékben hozzá tudtuk szoktatni ehhez.

 Milyen Cicabútort válasszunk?

A macska ugyanis eredendően egy nagyon okos állat, aki a kutyákkal ellentétben nem annyira fogékony a tanulásra, de nagyszerűen alkalmazkodik, így akadnak olyan trükkök és praktikák, amelyeknek köszönhetően leszoktathatjuk a szőnyeg vagy a bútorok kaparászásáról, és arra ösztönözhetjük, hogy ehelyett a kaparófát használja. Ehhez minden esetben szükség lesz arra, hogy az életkorához és az igényeihez megfelelő macskabútort vásároljunk, hiszen a cicák csak akkor érzik majd jól magukat, és csak akkor tudják kihasználni ezeket, ha megfelelően elérik őket, és nem kell emberfeletti mutatványokat kivitelezniük ahhoz, hogy felmásszanak például a bútor egy magasabb pontjára. Válasszunk mindig megfelelő játékot ahhoz, hogy macskánk kiegyensúlyozott életet élhessen a sok hancúrozás társaságában, ami szükséges számukra egészségük megtartásához!