Akvárium

Akvárium, akvárium szett

Amennyiben szeretnénk otthonunkban is megidézni a legszebb mélytengeri pillanatokat, és néhány csendes kis hallal feldobni mindennapjainkat, akkor feltétlenül fontos lesz, hogy a különféle akváriumok közül kiválasszuk magunknak a legjobbat. A halak ugyanis bár a legcsendesebb háziállatok, relatíve kevés gond is van velük, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem igényelnek megfelelő odafigyelést, különösen azért, mert mégis vízi állatokról van szó, akik megfelelő környezet hiányában sajnos elpusztulnak. Szerencsére azonban ma már akváriumok tucatjai közül választhatjuk ki magunknak a lakásunkhoz legjobban illőt, és ezen túlmenően komplett akvárium szetteket is vásárolhatunk abban az esetben, ha nem szeretnénk mi gondoskodni a berendezésről, illetve a különféle kiegészítők beszerzéséről. Az akváriumok ugyanis önmagukban még nem elegendőek ahhoz, ha szeretnénk néhány halat otthonra, hiszen a tengeri élőlényeknek szükségük lesz például levegőztető rendszerre, esetenként vízfűtésre, illetve természetesen megfelelő szűrőrendszerre, illetve olyan kiegészítőkre is, mint a különféle vízinövények, kövek és így tovább. A cél tehát, hogy halainknak a lehető legtermészetesebb környezetet alkossuk meg a kiegyensúlyozott élethez.

A megfelelő akvárium 

Amennyiben ehhez nincs türelmünk, energiánk vagy affinitásunk, abban az esetben egy akvárium szett segíthet rajtunk, hiszen az ilyen összeállítások rendszerint nem csak egy megfelelő akváriumot tartalmaznak, hanem az összes hozzávaló kiegészítőt is, a különféle elektromos rendszerektől kezdve, a berendezési tárgyakon át a tartókig bezárólag. Az ilyen szetteket kis túlzással egy kis kitisztítást követően csak fel kell töltenünk vízzel, majd beletenni a kiválasztott halakat, és nem is kell mást tennünk a későbbiekben sem, csak tisztítani a vizüket és etetni őket. Az akváriumok kapcsán annyi előnyünk van, hogy azokat maximálisan a saját ízlésünknek megfelelően állíthatjuk össze, ugyanakkor ma már annyira változatos akvárium szettek érhetők el, hogy összességében szinte biztosan megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelőbbet, a határ ugyanis a csillagos ég.

 Akvárium szett választása

Az akváriumok kiválasztásánál – építsük akár magunk, vagy legyen szó akár szettről – rendkívül fontos lesz, hogy tisztában legyünk azzal: pontosan mennyi és milyen halat is szeretnénk magunknak vásárolni. Ez nem csak azért fontos, hogy előre tudjuk, hogy melyik fajokat nem szabad összeengedni másokkal, hanem azért is, hogy elkerülhessük az olyan problémákat, minthogy némelyek esetleg annyira megnőnek, hogy teljesen kiszorítják a kisebb példányokat, esetleg eleszik előlük az ételeket. A méret mellett fontos, hogy mindig megfelelő minőségű szerkezeteket válasszunk az akváriumok mellé, hiszen halaink és az esetleges melléjük telepített vízi élővilág egészségét csak és kizárólag megfelelő szűrőberendezések társaságában tudjuk elérni, máskülönben a víz rendszeresen bekoszolódik, és halaink is betegek lesznek.