Terrárium

Elnézést kérünk a kellemetlenségért!

Végezd el újra a keresést

Terrárium

Ha szeretnénk otthonunkban valamilyen hüllőt, kígyót, gyíkot vagy esetleg olyan állatot tartani, amit nem szívesen engednénk szabadon, így például ilyenek a pókok vagy a skorpiók, akkor ahhoz elengedhetetlen lesz, hogy egy megfelelő terráriumot vásároljunk magunknak. A terrárium kiválasztásával kapcsolatban az egyik legfontosabb tényező minden esetben az, hogy mihez, vagy mikhez választjuk, hiszen szobánk mérete vagy a rendelkezésünkre álló hely soha nem lehet releváns ebből a szempontból. Ha ugyanis nem szeretnénk otthonunkban ingerült kígyókat és gyíkokat, vagy más terráriumi állatokat látni, akkor feltétlenül fontos, hogy már a vásárlás pillanatában tisztában legyünk azzal: pontosan milyen állatot szeretnénk majd elhelyezni a terráriumban, hány darabot, illetve azok az állatok mekkorák lesznek majd kifejlett korukban. Egy kisebb kígyónak ugyanis a kikelést követően lehet, hogy elegendő lesz egy 30 literes terrárium az első néhány héten vagy hónapban, de amennyiben például egy tigris pitonról beszélünk, az a későbbiekben akár több méteresre is megnőhet majd, így a 300 literes terrárium is könnyedén szűk lehet a számára, ha csak nem arra használjuk, hogy napközben vagy éjszaka bezárva tartsuk.

 A megfelelő terrárium kiválasztása

Legyünk tehát mindig előrelátóak a terrárium vásárlásakor, hiszen ezzel kapcsolatban általános igazság, hogy soha nem vehetünk belőle elég nagyot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben körülbelül ki is kalkuláltuk a jövendőbeli állatkáink méreteit, és két terrárium között rágódunk, akkor ne legyen vita tárgya, minden esetben a nagyobbat válasszuk, hiszen azzal biztosan nem tévedhetünk majd. Egy terrárium kapcsán ugyanakkor nem csak a méret a fontos, hanem a biztonság is, különösképpen olyan esetben, ha valamilyen veszélyes állatot szeretnénk tartani, így például mérges kígyót vagy éppen skorpiókat, amelyeket bár szívesen csodálunk az üvegfalon át, de nem igazán örülnénk annak, ha a lakásban szabadon futkároznának. Utóbbi egyébiránt a biztonságos állatoknál is igaz, hiszen egy óriáskígyó harapása bár nem halálos, ha megszökik a terráriumból, és esetleg megjelenik a szomszédnál, annak bizonyára nem fognak majd örülni odaát. Szerencsére a mai terráriumok jelentős többsége szökés-biztos kivitelezésben látott napvilágot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sem a felső részen keresztül nem tudnak meglépni kedvenceink, sem az üvegfalat nem tudják elroppantani, ami például egy óriáskígyó esetében valós probléma lehet.

Soha ne vegyük tehát félvállról a megfelelő terrárium kiválasztását, döntsünk felelősségteljesen, ezen túlmenően pedig annak megfelelően is, hogy jövőbeni kisállatunk megfelelően elférjen benne úgy, hogy dekorációt is teszünk bele, illetve bizonyos esetben annyi helye is marad, hogy kiélhesse vadászösztönét. A méret mellett ügyeljünk mindig a biztonságos kialakításra is, hogy ne csak elég erős üvegből legyen a terrárium, hanem a kisállat szökését is meg tudja akadályozni.