Macskatál, önetető, önitató

Macskatál

A macskák rendkívül finnyás állatok, ha ételről és etetésről van szó. Kiváló érzékeik mellett ugyanis nagyszerű a szaglásuk, így főként a szobacicák nem szívesen esznek például piszkos tálból, vagy olyan helyről sem, ahol más macskák, esetleg kutyák falatoztak korábban. Ennek megfelelően nemcsak arra kell odafigyelnünk, hogy milyen ételt adunk kedvenceink számára, hanem arra is, hogy azt az ételt milyen macskatálba helyezzük el. A cicák hajlamosak ugyanis inkább otthagyni az ételt, ha nekik nem tetsző körítésben találjuk, ami nyilván a házi cirmosokra nem igaz, hiszen ők gyakran a földről is megesznek bármit, sőt mi több, az elfogott egerekkel is gyakran gyomorforgató dolgokat művelnek. A szobacicák számára azonban ez már komoly gondot jelent, így gondoskodjunk mindig arról, hogy állatkáink megfelelő minőségű és tisztaságú tálkából tudják elfogyasztani ételeiket.

 Milyen macskatálat válasszunk

Természetesen azért messze ne higgyük azt, hogy nagyon egyszerű kis kedvenceink számára saját tálat választani és vásárolni, ez ugyanis ebben a formában messze nem könnyű dolog. próbáljunk meg ennek köszönhetően saját macskánk szemszögéből tekinteni a dolgokra, vagyis figyelembe venni azt, hogy mit szeret a cirmosunk és mi lehet előnyösebb számunkra. Amennyiben például kedvencünk szeret tejet szürcsölgetni kedvenc tápjához, akkor nem csak anyagilag jövünk ki szerencsésebben, hanem a cica kényelmének szempontjából is, ha egy dupla tálat választunk, aminek egyik felébe tölthetjük a tápot, a másikba pedig a tejet. Ez a tál a megfelelő választás abban az esetben is, ha példának okáért kettő vagy több cicánk van. A macskák ugyanis ritkán szeretnek egy tálból enni, mert – ha csak nem egy kolóniából, illetve családból valók –, akkor az ételért folytatott küzdelmet igazi harcként fogják majd fel. Ha tehát egy tálból szeretnénk etetni két idegen felnőtt macskát, akik ráadásul még ellentétes neműek is, akkor készüljünk fel arra, hogy óriási küzdelem veszi kezdetét a macskatál felett.

 Macskatál legyen az fém vagy műanyag

Szintén érdemes körültekintően eljárni a választás kapcsán abban az esetben, ha tudjuk, hogy kis kedvencünk milyen csemegéket szokott falatozni táljából. Amennyiben például sok száraztápot eszik, a műanyag macskatál megfelelő választás, ellenben ha sokszor kap konzervet vagy emberi táplálékot is néha, akkor a fém változat könnyebben tisztán tartható, és higiénikusabb is egyben, nem vesz fel kellemetlen szagokat, és a kisebb karcolásokban sem tud ételmaradék megtapadni. Ügyeljünk arra is, hogy a macskatál mindig peremes legyen, mert bár a cicák alapesetben nem mohó állatok, ellenben így is hajlamosak annyira belefeledkezni az evésbe, hogy elkezdik tolni a táljukat, ami akár azzal is együtt járhat, hogy végül kiborítják az egészet. Ez száraztáp esetén talán nem tragédia, de példának okáért a tejnél már annál inkább. Válasszunk tehát mindig megfelelő macskatálat ahhoz, hogy kis kedvenceink minden egyes étkezéskor cicához méltó körülmények között falatozhassanak.