UV Sterilizáló

Elnézést kérünk a kellemetlenségért!

Végezd el újra a keresést

UV sterilizáló

Ha berendeztünk otthonunkban egy autentikus víz alatti világot, ennek megfelelően halakat és vízi növényeket költöztettünk egy akváriumba, akkor hosszú élettartamuk miatt rendkívül fontos, hogy ezek az élőlények mindent megkaphassanak ahhoz, hogy egészségesen fejlődhessenek és élhessenek. Nem csak a halak, hanem a növények számára is nagy szükség van például arra, hogy a vízben elegendő oxigén legyen, hogy mindig megfelelő tisztaságú és hőmérsékletű legyen a víz, de ezen felül a megfelelő világításról is gondoskodnunk kell. Nem szabad megfeledkezni ugyanakkor arról sem, hogy amennyiben egy kvázi állóvízbe telepítünk élőlényeket, legyen szó akár csak halakról, akár csak növényekről, azok olyan melléktermékeket, kvázi salakanyagokat termelnek, amelyek a szűrőberendezés ellenére is megragadhatnak a vízben, így nagy szükség van arra, hogy egy speciális berendezéssel, egy uv sterilizálóval megtisztíthassuk az egész akváriumot baktériumoktól, gombáktól, élősködőktől vagy algáktól, amelyek később komolyabb problémát is előidézhetnek.

 Mire jó az UV sterilizáló?

Hogy mire is szolgál, illetve miként is működik egy megfelelő uv sterilizáló? Az efféle berendezések kvázi szűrőként és tisztítóberendezésként működve arra valók, hogy az úgynevezett UV-C sugárzás segítségével megtisztítsák az akváriumban található vizet. A legtöbb uv sterilizáló általában a nyomóágon – avagy a szűrőrendszer vízkörében –, vagy egy külön beépített keringető szivattyún át látja el a feladatát, speciális fényével ugyanis miközben megvilágítja a vizet, elpusztítja a fentebb említett élősködőket, legyen szó akár baktériumokról, akár vírusokról. Egy jó uv sterilizáló segítségével könnyedén ki tudjuk szűrni azokat a káros anyagokat az akvárium vizéből, amelyek megbetegíthetik halainkat, esetleg a telepített növényvilágot, vagy olyan szennyeződéseket hozhatnak létre a vízben, amelyek befolyásolhatják az átláthatóságot. A jó uv sterilizálók gondoskodnak a teljesen átlátszó vízről, ezáltal megszüntetik az úgynevezett ködös és opálos vízhatást is, amelyet az efféle élősködők képesek előidézni felszaporodásukat követően, és kiirtásukat még egyszerű vízcserével sem tudjuk megfelelően megoldani.

 UV sterilizáló vásárlás

Az uv sterilizáló vásárlásánál mindig vegyük figyelembe, hogy mekkora akváriummal rendelkezünk, avagy a masinának milyen mennyiségű vizet kell átvilágítania ahhoz, hogy hatékonyan el tudja látni a feladatát. Akadnak ma már kimagaslóan nagy teljesítményű uv sterilizálók is, így amennyiben nagyobb akváriumunk van, érdemes inkább ezek közül válogatnunk, hiszen ha egy fertőzött növény vagy egy problémás hal kerül az akváriumba, esetleg nekünk sikerül valamilyen baktériumot elszaporítanunk benne egy vízcsere során, akkor csak ilyen formában tudunk megszabadulni a problémától. Egy jó uv sterilizálóval gondoskodhatunk halaink és növényeink egészsége mellett arról, hogy az akvárium vize mindig megfelelően átlátható és tiszta maradhasson.