Akvárium fűtő

Akvárium fűtő

Egy akvárium berendezése, valamint a díszhalak tartása korántsem olyan egyszerű feladat, mint azt nagyon sokan gondolják. Korántsem arról van ugyanis szó az ilyen esetekben, hogy egy akváriumot teletöltünk vízzel, majd beleengedjük a halakat, akiket néha megetetünk. Ez ebben a formában egyrészt állatkínzás, másrészt pénzkidobás is, hiszen a halak ilyen környezetben biztosan nem bírják majd sokáig. Az állóvízből ugyanis előbb vagy utóbb elfogy az oxigén, így a halak megfulladhatnak, hogy ezt elkerüljük, szükségünk lesz egy levegőztetőre, de a víz tisztaságának fenntarthatóságához egy megfelelő szűrőre is. Ez azonban még nem minden, hiszen bár vannak halak, amelyek nagyon jól bírják a hideg vizet, a legtöbbnek azonban állandó hőmérsékletű, kellemesen langyos vízre van szükségük, amit a szobahőmérséklet bizonyos esetekben nem képes garantálni számukra. Ennek érdekében gyakran szükségünk lesz egy akvárium fűtőre, ami kvázi ugyanazt a célt szolgálja, mint az emberek esetében a központi fűtés. Ha hideg van odabent, avagy a halak számára túl hűvös a víz, akkor bekapcsoljuk, és addig üzemeltetjük, amíg szükség van rá. Nyilván a nyári melegekben, vagy télen, a fűtési szezonban erre nem lesz szükség, ellenben az átmeneti évszakokban, főként tavasszal és ősszel gyakran alkalmaznunk kell majd – főként a trópusi régiókból származó díszhalak esetében.

Automata akvárium fűtők 

Szerencsére a mai akvárium fűtők jelentős többsége úgy lett megalkotva, hogy automatikusan üzemeljen, ezáltal nekünk csak egyetlen egyszer kell beállítani ahhoz, hogy utána halaink mindig azt kaphassák, amit szeretnek. Ez a gyakorlatban abból áll, hogy az akvárium fűtőn beállítjuk a kívánt hőmérsékletet, így például megadhatjuk, hogy a vizet folyamatosan 22 Celsius fokon tartsa, és amennyiben a hőmérséklete ez alá csökkenne, a beépített termosztát érzékeli a változást, és azonnal bekapcsolja a berendezést, ami ennek megfelelően 22 Celsius foksora melegíti a vizet. Ekkor az akvárium fűtő újra kikapcsol, és nem is aktivizálja magát addig, amíg a víz hőmérséklete ezt nem indokolja. Ez az automatikus működés rendkívül kényelmes, hiszen ennek köszönhetően még akkor is maximális biztonságban tudhatjuk halainkat ezen a téren, ha éppen nem vagyunk otthon, vagy hosszabb útra mentünk, az akvárium fűtő ugyanis mindig szinten tartja a víz hőfokát.

 Az akvárium fűtő fontossága

A halak ugyanis általában a magasabb hőmérsékletű vízben jól érzik magukat, a hidegebben azonban megdermedhetnek, lelassulhatnak, és az is előfordulhat, bizonyos magasabb hőmérsékletekhez szokott halak el is pusztulnak, ha túl hideg vízben kell élniük. Amennyiben tehát szeretnénk mindig aktív halakat látni, feltétlenül rendszeresítsünk egy megfelelő akvárium fűtőt, ami lehetőséget ad arra, hogy kedvenc állataink mindig megfelelő környezetben élhessenek. A választásnál természetesen ügyeljünk arra, hogy mindig olyan teljesítményű berendezést válasszunk magunknak, amekkora képes megfelelő mértékben felfűteni az akvárium vizét.