Macska fekhely, macska ház

Macska fekhely, macska ház

Egy macska számára a gondosan kiválasztott fekhely legalább ugyanolyan fontos, mint az embereknél. Az ember sem fekszik le akárhová aludni, ez pedig maximálisan igaz a cicákra is, akik megkövetelik a saját macska fekhely, bizonyos esetekben pedig a macskaház meglétét is. Mindez nem véletlen, hiszen a népi megfigyelések szerint, ha egy macska valahol álomra hajtja a helyét, akkor ott az ember is egészen nyugodtan aludhat és biztonságban érezheti magát. Mindez annak köszönhető, hogy a cicák rendkívül éber állatok, a legkisebb rezdülésre is hajlamosak felkapni a fejüket, és amennyiben valamilyen veszély áll fenn a közelben, ők inkább elmenekülnek, és nem alszanak ott.

A megfelelő macska fekhely és a macskaház

Egy megfelelő macska fekhely, vagy éppenséggel macskaház rendszeresítése ugyanakkor nem csak ezért nagyon fontos kedvencünk számára! A cicák általános jellemzője, hogy az év minden időszakában vedlenek, ami különösen igaz a hosszabb szőrű egyedekre. Akadnak, amelyek jobban, míg mások kevésbé, sőt vannak időszakok is, amikor a vedlés folyamata felgyorsul, és bár ezt megfelelő fésűvel jól kezelhetjük, ha nincs macskánknak állandó fekhelye, ahová beidomítottuk, akkor összességében kijelenthető, hogy az egész lakásban számolnunk kell majd macskaszőr megjelenésére. Nyilván ez a kisebbik rossz, ugyanakkor egy megfelelő macska fekhely segíthet abban, hogy az állat ne dörgölőzzön például az ágytakarónkba vagy a nappali szőnyegébe a vedlési idő során, ha aludni szeretne, hanem a saját helyén vackolja be magát, így a legtöbb szőrcsomót ott hagyja majd el. Hogy a cicának milyen párnát, illetve fekhelyet választunk, az minden esetben csak és kizárólag saját pénztárcánkon és ízlésünkön múlik, hiszen kis kedvenceink nem túl finnyásak ezen a téren. A lényeg számukra nem más, minthogy a macska fekhely megfelelően puha legyen és hamar átvegye a testük melegét, hiszen ilyen környezetben tudnak a legjobban aludni és pihenni.

A megfelelő macska fekhely

Amennyiben kedvencünket kint tartjuk, akkor is komoly szükségünk lehet egy megfelelő macska fekhely rendszeresítésére, ellenben gondolva a hidegebb időszakokra is, érdemes számukra ilyen esetekben macskaházat építeni. Noha elsőre sokan megmosolyoghatják mindezt, hiszen faluhelyen is jobbára csak kutyaházakat építenek a gazdik, ugyanakkor a kisebb településeken a cicák rendszerint találnak maguknak olyan helyiségeket – padlások, garázsok, fészerek és így tovább –, ahol viszonylag védett környezetben tudják átvészelni a legnagyobb mínuszokat is. Amennyiben nem akarjuk, hogy macskánk a szomszéd kertjében vagy padlásán éjszakázzon, akkor érdemes megfelelő macskaházat készíteni vagy vásárolni számára, amelyhez ugyanúgy hozzá kell szoktatnunk, mint a külön WC-hez vagy a fekhelyhez, ugyanakkor amennyiben jól kibéleljük, és rendszeresen ételt helyezünk el neki benne, akkor csakhamar rá fog jönni az állat, hogy mennyire jó lesz neki ott bent feküdnie legalább a hidegebb éjszakákon. A biztonságról nem is beszélve!