Macskaajtó, Cica ajtó

Macskaajtó, Cica ajtó

Noha a cicák eredendően lusta állatok, összességében mégis rendkívül szabados lények, imádják a szabadságot, a felfedezést, az új kalandokat, és néhány nemesített fajtától eltérően nem érzik jól magukat, ha naphosszat a négy fal közé vannak zárva. Akárcsak a túlzott játékosság, úgy ez a szabadság is ösztönszerűségükből fakad, hiszen a cicák igazi ösztönlények, akik szeretik megismerni környezetüket, és a legtöbbjüknek egy lakás maximum néhány napig nyújt elegendő érdekességet, utána már garantáltan unatkozni fognak a négy fal között. A közhiedelemmel ellentétben a cicák is akkor érzik jól magukat, mint a kutyák: ha hatalmas életterük van, ezáltal szabadon szaladgálhatnak és játszadozhatnak – akár saját fajtársaikkal is. Amennyiben kis kedvencünket nem akarjuk megfosztani attól, hogy szabadon járhasson és kelhessen legalább az udvar és a biztonságot jelentő lakás között, akkor feltétlenül érdemes felszerelni legalább a hátsó ajtóra, vagy a garázskapura egy általa könnyedén elérhető és használható macskaajtót. Ennek az aprócska kis kiegészítőnek köszönhetően kisállatunk számára biztosított lesz, hogy bármikor szabadon járkálhasson ki-be a házból, ezáltal biztosítva számára a maximális szabadságot, illetve ezáltal a kiegyensúlyozott, boldog életet.

Macskaajtó, Cica ajtó előnyei...

A cicaajtó több előnnyel rendelkezik, mint azt elsőre gondolnánk, pláne azoknál a macskáknál, akik szobatiszták, ezáltal ha nincs saját macska WC-jük, akkor kikérezkednek az udvarra könnyíteni magukon. Mivel a macskák életritmusa általánosságban még hosszabb együttélés után sem igazodik maximálisan az emberekéhez, egyszóval inkább nappal alszanak, és éjszaka élnek aktívabb életet, ezért felettébb kellemetlen, ha cicánk azzal ébreszt minket az éjszaka közepén, hogy engedjük ki az ajtón, majd várjuk is meg, amíg dolga végeztével visszajön a házba. Ha felszerelünk egy számára könnyedén megközelíthető macskaajtót, akkor azzal saját kényelmünkért is sokat tehetünk, hiszen általa a cica akkor mehet ki a szabadba, amikor csak szeretne, nem kell minket megkérnie arra, hogy kinyissuk az ajtót és kiengedjük.

Cica ajtók típusai

Jó hír, hogy ma már számtalan különféle színű, típusú, méretű és stílusú cicaajtó közül válogathatunk kedvencünknek, és bár mindegyikben közös a biztonság, valamint a megfelelő szigetelés, a választára mégis érdemes odafigyelni. Az ugyanis ma már alapkövetelmény, hogy a macskaajtó is zárható legyen, ellenben arról nekünk kell gondoskodni, hogy ez a kis kiegészítő méretileg is megfeleljen a cicáknak, akik bár szinte bárhol átpréselik magukat, azonban ezt minden nap, sőt mi több, napjában többször használják majd, így ha túl kicsi a nyílás, az könnyen kidörzsölheti a szőrüket, kellemetlenné téve ezzel a használatot. Ügyeljünk továbbá arra is, hogy választáskor figyelembe vegyük esetleges kisebb testű kutyánkat is, aki szintén képes lesz használni a cicaajtót abban az esetben, ha egy kicsit nagyobbat választunk.