Akváriumi szivattyúk

Akváriumi szivattyú

Egy akvárium szakszerű beüzemeléséhez és folyamatos működtetéséhez a benne található élővilág, így a halak és a növények egészsége, illetve épsége, nem mellesleg pedig fejlődése miatt rengeteg kiegészítő berendezésre lesz szükségünk. Fontos például egy megfelelő szűrő ahhoz, hogy a víz mindig tiszta maradjon, de egy keringető rendszer sem árt ahhoz, hogy a halaknak és a növényeknek legyen elegendő oxigénjük, és a víz se poshadjon bele az akváriumba. Ezen túl szükség lehet fűtésre és megfelelő világításra is, ami mellett sterilizálók és akvárium szivattyúk is elengedhetetlenek lesznek abban az esetben, ha igazán szeretnénk odafigyelni a minőségre. Egy igazán jó akvárium szivattyú ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy halaink vize mindig maximális tisztaságú maradhasson, illetve könnyedén cserélhessük ki akár havonta is az elhasználódott, elkoszolódott vizet.

 

Hogy mire is való az akvárium szivattyú?

Az univerzális akvárium szivattyúk – amelyek édes- és tengervízi akváriumokhoz is alkalmazhatók – rendszerint több funkciót is betölthetnek. A legfontosabb, hogy képesek megfelelő mértékben keringetni az akvárium vizét, amire több szempontból is szükség van. Egyrészt a mozgásban lévő vízben kevésbé tudnak megtelepedni a különféle kórokozók, hiszen az állóvíz hozzájárul például az algák elszaporodásához, de amennyiben egy akvárium szivattyú megfelelő mértékben keringetni kezdi az állóvizet, abban az esetben ezt máris megelőzhetjük. A legtöbb berendezésnél ráadásul nem csak a kapacitás lesz állítható, hanem a víznyomás iránya is, ennek megfelelően akár arra is felhasználhatjuk a szivattyút, hogy a vízcsere idején kiszívassuk a vizet az akváriumból, majd ugyanazzal a lendülettel feltölthessük frissel, hogy a halak és a növények ismét megfelelő körülmények között élhessenek. Mivel a nagyobb teljesítményű akvárium szivattyúk akár másfél méteres vízben is tökéletesen működnek, ezért ideális választás mélyebb akváriumok tisztításához, illetve tisztán tartásához is.

 A jó akváriumi szivattyú

Egy jó akvárium szivattyú ezen túlmenően ahhoz is megfelel, hogy megfelelően felfrissítse a halak vizet, oxigénnel dúsítsa fel azt annak érdekében, hogy mindig friss vízben úszkálhassanak. A legtöbb ilyen nagyon csendes motorral rendelkezik, így nem ijeszti meg a halakat, miközben az akvárium szivattyúk képesek akár hableválasztásra vagy akvárium klímaként történő alkalmazásra is. Amennyiben tehát az a célunk, hogy szeretnénk magunknak egy megfelelően kiépített és felépített akváriumot megalkotni, ahhoz egy jó minőségű és teljesítményű szivattyú mindig elengedhetetlen lesz. A jó akvárium szivattyú ismérve egyébiránt az, hogy az akvárium méreteihez került hozzáigazításra, ennek megfelelően elegendő teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy nagyobb mennyiségű vizet is megmozgasson, legyen szó akár kiemelésről, akár az akváriumon belül elhelyezkedő mennyiség teljes és egyben hatékony átforgatásáról.