Akvárium szűrő

Akvárium szűrő

Ha szeretnénk otthonunkban halakat tartani, hogy mindig megidézhessük mellettük a mélytengeri élet nyugalmát, abban az esetben kiemelten fontos, hogy megfelelő helyet biztosítsunk számukra az egészséges és egyben kiegyensúlyozott élethez. A halak ugyanis a közhiedelemmel ellentétben ugyanolyan nagy törődést igényelnek, mint bármelyik másik kisállat, annyi különbséggel, hogy míg a kutyákat sétáltatni kell, a cicákat pedig sokat simogatni, addig a halak számára a megfelelő feltételeket kell biztosítani ahhoz, hogy mindig a legjobb formájukat nyújthassák. Ehhez nem elég egy szimpla akvárium, néhány hínár és pár kavics, hiszen ettől a halak még nem érzik jól magukat, hovatovább a vizük is olyan hamar bekoszolódik majd, hogy kvázi semmit sem láthatunk abból, ami odabent történik – még megfelelő világítás mellett sem. Ha szeretnénk halaink számára mindig a legjobbat biztosítani, abban az esetben ne feledkezzünk el egy jó akvárium szűrő beszerzéséről!

 

Hogy mi az akvárium szűrő feladata?

Leginkább az, hogy a beépített speciális szűrőjének köszönhetően kivonja a vízből azokat az összetevőket, amelyek beszennyeznék és bekoszolnák azt. Legyen szó akár a halak ürülékéről, a felkavart koszról és porról, a növények által lebontott összetevőkről, egy jó akvárium szűrő ezeket tökéletesen fel tudja fogni annak érdekében, hogy a víz ne koszolódjon be, és a megfelelő megvilágítás társaságában egyrészt mindig nagyszerűen láthassuk a halakat, másrészt pedig ők is mindig friss és tiszta vízben élhessenek, ami számukra is alapfeltétel. Ma már számtalan akvárium szűrő közül válogathatunk, kiválasztásánál pedig mindig vegyük figyelembe azt, hogy mekkora akváriumot szeretnénk tisztán tartani vele, mennyi hallal, mennyi növényzettel, de azt sem árt belekalkulálni, hogy milyen gyakran szeretnénk majd tisztítani azt. Érdemes éppen emiatt mindig egy kicsit nagyobb teljesítményű akvárium szűrőt választani, mint amekkora valójában az akváriumunk, hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy halaink állandóan tiszta vízben és megfelelő körülmények között lesznek tartva.

 Milyen akvárium szűrőt válasszak

Hogy milyen kivitelezésű akvárium szűrőt választunk magunknak, az az esetek többségében majdhogynem mindegy. A hagyományos belső akvárium szűrők mellett ugyanis ma már léteznek úgynevezett felakasztható külső szűrők is, amelyek azon túl, hogy nagyon kompaktak, rendkívül könnyedén kezelhetők és természetesen hatékonyak is. Akadnak ma már szabályozható akvárium szűrők, amelyek azért nagyon előnyösek, mert nem kell folyamatosan maximális teljesítményen üzemeltetni őket, elegendő lesz csak akkor feltekerni őket, ha kezd koszolódni az akvárium vize. Természetesen ne feledjük el, hogy az ilyen szűrőberendezéseken belül az aktív szűrőket mindig cserélni kell egy bizonyos idő után, így amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a készülék már nem képes ellátni megfelelően a feladatát, mindig cseréljük ki szűrőbetétjét az optimális hatás érdekében.