Kutyakonzerv, kutyaszalámi

Kutyakonzerv, kutyaszalámi

A kutyakonzerv és a kutyaszalámi kiváló alternatívát jelentenek abban az esetben, ha szeretnénk a száraz tápszerek mellett néha valami mást is adni kedvenceink számára. A kutyakonzervet más néven nedves tápnak is szokás nevezni, lényege ugyanis, hogy azt a kutyaeledelt, amit eredetileg kutyatápnak szánnak, steril környezetben megfőzik és konzerválják. A nedves táp, avagy a kutyakonzerv és a kutyaszalámi elsődlegesen azért ajánlott a kutyák számára, mert a száraz tápokhoz képest sokkal több fehérjét és zsírt tartalmaznak, és hozzáadva mesterséges húsdarabokat is tartalmaz, amelyeket általában gluténből és egyéb fehérjékből állítanak elő a gyártók. A kutyakonzerv leginkább kiegészítő ételként ajánlott kedvenceink számára, akik nem csak táplálóbb falatokat kapnak ezzel, hanem sokkal könnyebben megbirkóznak az evéssel, hiszen nem kell alaposabban megrágniuk a falatokat ahhoz, hogy jóllakhassanak. A kutyakonzerv és a kutyaszalámi is erősen ajánlott olyan kutyáknak, akik mohók, esetleg idősebbek, és ebből kifolyólag fogazatuk már hiányos, az ilyen ételekből ugyanis minden fontos összetevőt megkapnak úgy, hogy állkapcsukat és fogaikat nem kell megerőltetni.

Adjunk konzervet kutyusunknak?

Mivel a kutyakonzerv és a kutyaszalámi is több zsírt és fehérjét tartalmaz, mint a gazdik többsége által kedvelt száraztápok, ezért érdemesebb olyan időszakokban adni ezeket a kutyáknak, amikor erre a kis pluszra valóban szükségük van. Ilyen időszakok például a nyári hónapok, amikor többet tudunk törődni a kutyánkkal, egyszóval tehát sokkal többet mozognak, de érdemes a téli hónapokban is inkább ilyen tápláló finomságokkal ellátni őket, hiszen a hidegben a kutyák sokkal több energiát használnak fel ahhoz, hogy melegen tartsák magukat, illetve jól is jön számukra, ha fel tudnak halmozni egy nagyon csekély zsírréteget magukra. A magasabb zsírtartalom miatt érdemes tehát körültekintően eljárni az ilyen táplálékokkal, valamint figyelembe venni azt is, hogy a sok hozzáadott fehérje miatt kutyánk könnyebben megizmosodik majd, és egyszerűbben veszi az akadályokat, valamint jobban bírja a gyűrődést is.

Mivel kedvenc ebünk nem tudja megválogatni, hogy mit egyen, pontosabban azt eldöntheti, hogy megeszi-e az elé rakott ételt vagy sem, azt viszont nem tudja szabályozni, hogy mit kap, maximálisan a mi, avagy a gazda felelőssége, hogy a kutya az év minden időszakában megfelelően legyen táplálva. Ehhez a kutyaszalámi és a kutyakonzerv tökéletes választás, főként kiegészítő élelemként, de önállóan, hosszabb távon is alkalmazható, ha megengedhetjük magunknak. Az ilyen kutyaeledelek ugyanis ugyanúgy tartalmazzák az összes fontos tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot, amire az állatoknak szükségük van az egészséges fejlődéshez és életszínvonal megtartásához. A nedves tápokkal hozzásegíthetjük kutyánkat a kiegyensúlyozott élethez, amihez biztosítsuk számára a napi szinten elegendő vízszükségletet, valamint a rendszeres mozgást is.