Macskaalom, szilikonos alom

Macskaalom, szilikonos alom

Egy lakásban tartott cica nagy általánosságban elég sok olyan extra dolgot igényel, amire más kedvenceknek nincs mindig szükségük. Nyilván ez minden más állatról is elmondható, hiszen míg a kutyák szeretnek rágni, addig a macskák ezzel szemben kaparászni, tehát ezen szokásaiknak megfelelő kiegészítőket kell beszereznünk ahhoz, hogy egyrészt kielégíthessük igényeiket, másrészt pedig megkönnyítsük a saját életünket is. Ilyen sajátosságnak tekinthető a macskaalom is, hiszen minden cicának vannak úgymond szükségletei, avagy mivel esznek és isznak, ezért pisilniük és kakilniuk kell, amit a legtöbb macska – ha nincs megfelelő helye –, ott végez el, ahol rájön a szükség. Ne higgyük azonban azt, hogy ez számukra jó, a cicák ugyanis rendkívül érzékenyek erre, szeretik például eltemetni végterméküket, és amennyiben vásárolunk nekik egy megfelelő macska WC-t, és hozzászoktatjuk őket – ez rendszerint nagyon egyszerű feladat –, akkor a jövőben a cicák garantáltan azt használják majd. Igen ám, de az ilyen kiegészítőkhöz szükséges megfelelő macskaalom, amelyek között ma már egészen sokféle változatot is találhatunk, így például ott a szilikonos macskaalom, aminek a sajátossága, hogy akár 2 hónapig sem igényel cserét.

Milyen macskaalmot vegyünk?

Hogy milyen macskaalmot vegyünk kis kedvencünk számára, az több szempontból is igencsak fontos. Az egyik szempont nyilván az, hogy macskán kedvére tegyünk, hiszen gondoljunk csak bele: mi sem szívesen végezzük el olyan helyen a dolgainkat, ami nem szimpatikus számunkra. Ami ezen felül fontos lehet még, hogy számunkra is praktikus legyen! Adjunk tehát a minőségre, ne akarjunk baktériumok között és koszban élni, a jó minőségű macskaalom ugyanis már nem olyan, mint az egykoron homokként alkalmazott alternatíva, amely pár nap után elképesztő bűzt árasztott, összecsomósodott, és miután a cica belelépett, az egész lakásban büdös és fertőző homok maradt utána. A mai, modern macskaalom már egészen más, főként a szilikonos macskaalom. Ha jó minőséget választunk, biztosak lehetünk abban, hogy száz százalékban meggátolhatjuk vele a kellemetlen szagok és kórokozók elterjedését.

Macskaalom természetes anyagokból

Akad ma már természetes anyagokból és növényi rostokból készült macskaalom is, amelyek száz százalékban képesek meggátolni például azt, hogy kellemetlen szagok terjengjenek az egész lakásban, vagy az alom közelében. Vásárolhatunk direkt illatosítókat is ennek érdekében, de a növényi rostok képesek arra, hogy mindent felszívjanak, így a szagokat is megkötik, ennek megfelelően illatosításra az esetek döntő többségében nincs szükség. Ami a macskaalom kiválasztásánál is fontos, hogy mindig csak a megfelelő minőség mellett döntsünk! Az szinte mindegy is, hogy hagyományos-, vagy szilikonos macskaalom, ami fontosabb, hogy a választott változat mindig meg tudja tartani a szagokat és mindig száraz marad a felszíne, hogy a cicánk soha ne hordja szét a lakásban a baktériumokat, esetleg a férgeket, amelyek a mi egészségünket is veszélybe sodorhatják.