Növénytápok

Növénytáp

Amennyiben egy a tengeri élővilágot autentikusan prezentáló akváriumot állítunk össze magunknak otthonunkban, ahhoz nem elegendő kizárólag halakat vásárolni és telepíteni, a teljes látványhoz és összképhez ugyanis elengedhetetlen lesz majd az is, hogy az összképbe illeszkedő növényekkel töltsük meg az egészet. A növények kapcsán sokan abban a tévhitben élnek, hogy csak bele kell tenni őket az akváriumba, és a vízből ki tudnak vonni minden olyan fontos anyagot, amire csak szükségük van. Ez sajnos nem igaz, hiszen elfelejtjük, hogy állóvízről beszélünk, vagyis előbb vagy utóbb még rendszeres csere mellett is elfogynak a szükséges tápanyagok a vízből, és ilyenkor csak és kizárólag a megfelelő tápszer alkalmazásával tudjuk biztosítani a növények számára a fontos összetevőket. Az akvárium növénytáp ennek megfelelően elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy a betelepített növényeink mindig a legjobb formájukat hozzák, ezáltal egészségesek maradjanak, szépen fejlődjenek és a többi.

Akvárium növénytáp változatai 

Az akvárium növénytápok közül ma már számtalan változatot elérhetünk. Noha vannak tipikusan olyan változatok, amelyek univerzális formában kvázi minden növénytípushoz tökéletesen alkalmazhatók, ugyanakkor ezek általában gyengébb koncentrátumok. A legjobb akvárium növénytápot akkor tudjuk kiválasztani, amennyiben tisztában vagyunk azzal, hogy biológiailag milyen összetevőkre lesz szükségük növényeinknek. Egy igazi akvakertésznek nyilván ezt tudnia kell, éppen ebből kifolyólag nem okot majd problémát kiválasztani, hogy pontosan mire is lesz szükségük az akváriumba ültetett növényeknek, amelyek a legtöbb esetben szenet igényelnek majd. Az ilyen összetevővel rendelkező akvárium növénytápok segítenek fokozni a növekedést, és hatásuk már néhány hét alatt érzékelhető, hiszen a vízben élő növények sokkal nagyobbá, élettel telibbé és természetesen élénkebb színűvé is válnak tőle. Nagyon sok akvárium növénytáp ma már többféle összetevővel rendelkezők, sőt akadnak olyanok is, amelyek természetes algaölők is egyben, ami a víz alatti kertészek egyik legnagyobb átka, pláne amennyiben a káros fonalalgákra gondolunk.

Akvárium növénytáp alkalmazása 

Az akvárium növénytápok segítségével biztosíthatjuk továbbá víz alatti kertünk számára a megfelelő foszfát mennyiségét is. Bizonyos tápoldatokkal mindezt úgy is elérhetjük már, hogy a nitrát szintjét nem befolyásoljuk ezzel. A foszfátra azért van szükség, mert a növény fejlődéséhez megfelelő mennyiségű szükségeltetik ebből az anyagból, amit normál esetben szimpla csapvízből nem tudnának felvenni. Nyilván nem lehetne általánosítani, ebből kifolyólag akadnak olyan növények, amelyek képesek több foszfátot és nitrátot is felvenni, illetve többet is igényelnek ezekből az összetevőkből – ilyen például a Valisneria –, de a lassabban növekvő fajok, mint amilyen az Anubias, nem feltétlenül igényel sok foszfátot, illetve adagolás mellett sem érünk el lényeges változást a növekedés kapcsán.