Szájkosár

Szájkosár

Noha a tulajdonosok nagy általánosságban értelemszerűen ismerik saját kutyáikat, és tisztában vannak azzal, hogy ok nélkül soha nem harapnál meg őket, de a szájkosár alkalmazása a közhiedelemmel ellentétben nem ezért szükséges. Ma már több helyen is rendelet írja elő például a szájkosár használatát, így például nagyobb termetű kutyával nem mehetünk tömegbe, nem közlekedhetünk buszon vagy más tömegközlekedési eszközön sem abban az esetben, ha kedvencünket nem védi egy szájkosár. A kérdéses kiegészítő ugyanis azért kell, hogy az állat ne tudja használni egyetlen fegyverét, avagy az állkapcsát, ami a nagyobb testű kutyafajtáknál gyakran rendkívül veszedelmes is lehet, hiszen a hegyes fogsor ilyenkor jellemzően nagy erővel párosul.

Mekkora szájkosár kell?

Ma már számtalan különböző szájkosár érhető el a kutyatulajdonosok számára, amelyek közül érdemes megfelelő alapossággal választani, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket is tesszük rá kedvencünkre. Jó tanács, hogy amíg a kutya kölyök, nem érdemes rá külön szájkosarat vásárolni azért, mert a későbbiekben az állat fejformája és pofájának méretei is alaposan megváltozhatnak, így konkrétan felesleges pénzkidobás idejekorán beruházni egy ilyen kiegészítőbe. Ha mégis rá vagyunk kényszerítve, érdemes egy kicsit előre gondolkodni, vagyis a szakirodalomban utánanézni, hogy az adott kutyafajtának mekkora szájkosárra lesz szüksége kifejlett korában, így elkerülhetjük azt a problematikát, hogy esetleg a későbbiekben még egyet kelljen vásárolni magunknak. Mindezeken túl csak rajtunk múlik majd, hogy kutyánknak milyen anyagú szájkosarat választunk. Általánosságban a legtöbb gazdi a fém változat mellett dönt, hiszen tartóssága akár több kutyagenerációt is képes lehet kiszolgálni, és nem áll fenn annak az esélye, mint a bőr változatnál, hogy esetleg kinyúlik vagy elszakad. Az természetesen más kérdés, hogy egyes vélemények szerint a bőr változatok általánosságban sokkal humánusabbak, és az állat is sokkal természetesebben érzi magát bennük. Választáskor egyébiránt már figyelembe vehetjük állatunk fajtáját is, hiszen az univerzális szájkosár mellett ma már direkt egyes fajokhoz kifejlesztett változatok is elérhetők, hiszen egy boxernek jellemzően más lesz a fejformája, mint egy német juhásznak.

Alap felszerelés a szájkosár

Ha tartunk otthon kutyát, még akkor is érdemes legalább egy méretben és formában hozzá illő szájkosarat vásárolni számára, ha alapesetben ritkán megyünk el otthonról, és nem igazán visszük más kutyák, esetleg emberek közelébe. Gondoljunk csak például arra, hogy ma már az oltás esetén is előírhatja az állatorvos a szájkosarat, és meglétének hiányában megtagadhatja az oltás beadását, ami pedig komoly problémákat vonhat maga után. A kutyavásárláshoz tehát nem csak a megfelelő fekhely, tálak, póráz és egyéb kiegészítő jár hozzá, hanem ma már bizony a szájkosár is, amivel mindig maximális biztonsággal vihetjük kutyánkat emberek közé is, a kiegészítővel garantáltan ő sem fog riadalmat kelteni senkiben.