Macskahám, macskapóráz

Macskahám és macskapóráz

A macskatartók között egyáltalán nem tekinthető jellegzetességnek a macskahám vagy a macska póráz használata, hiszen ezek a kiegészítők eddig jellemzően csak a kutyatulajdonosok számára volt szükséges ahhoz, hogy kedvenceiket a nagyobb séták során alaposabban is kordában tudják tartani. A modern világgal azonban egyre szükségesebbé vált, hogy a cicák számára is készülhessenek efféle korlátozó eszközök, amire azért volt szükség, mert a nap 24 órájában egy lakásba zárt cica első ránézésre talán jól érzi magát, hosszú és gondtalan kort is megérhet, de ha nem élheti ki vadászösztönét, ha nem kalandozhat, nem sétálhat, nem fedezhet fel egy kicsit, akkor nem élvezheti a makulátlan boldogságot. Ez a házi cirmosok esetében ugyebár adott, ők szabadon szaladgálhatnak az egerek után és játszadozhatnak társaikkal, rendszerint hűségesek a házhoz és az otthonhoz, de egy lakásban tartott, mondhatni városi macska esetében ez nem mindig érvényes álláspont. Amennyiben ugyanis egy szobacicát elengednénk a szabadban, vagy kivinnénk az utcára, az nem kizárt, hogy elszaladna és vagy vissza se jönne többé, vagy valami komoly probléma érné. Amennyiben ezt szeretnénk elkerülni, akkor vásároljunk számára megfelelő macskahámot és macskapórázt.

Sétáltassuk kedvencünk macskahám és macskapóráz segítségével

Elsőre talán furcsán néznek majd ránk az emberek, hogy kedvenc cirmosunkat ugyanúgy sétáltatjuk, mint kutyánkat, de gondoljunk bele abba, hogy néhány évvel, illetve évtizeddel ezelőtt még az sem volt egészen hétköznapi, mondhatni normális, hogy kutyánkat kivisszük a szabadba sétálni. Nyugaton már egészen megszokott látvány, hogy a gazdik a cicákat egy méretben megfelelő macskahámmal, illetve egy aprócska macskapórázzal kiviszik a közeli parkba annak érdekében, hogy a cirmos szaladgálhasson egy kicsit, elvégezhesse a szükségleteit, miközben sokkal vidámabbá válik, hiszen élvezheti a friss levegőt, és némileg a szabadságot is. Ha nem szeretjük ketrecbe zárni állatunkat, akkor ez a módszer ideális választás lesz abban az esetben is, ha például állatorvoshoz kell vinnünk kedvencünket.

 Hogyan válassz macskahámos és macskapórázt...

Fontos azonban, hogy mindig megfelelő alapossággal válasszunk kedvencünknek macskahámot és macskapórázt. Noha utóbbival nem igazán tudunk mellényúlni, a rosszul megválasztott hámmal azonban elég sok kellemetlenséget tudunk okozni cicánk számára. Azt ugyanis tudni kell, hogy a macskák nem szívesen viselnek el magukon semmit, sem ruhát, sem macskahámot, ennek megfelelően ügyelni kell arra, hogy mindig jó méretet vásároljunk neki, ami nem fogja szorítani, de nem is annyira nagy, hogy abból a cica kimásszon. Elsőre talán nehezen alkalmazkodik majd hozzá, kell néhány alkalom, hogy megszokja az új helyzetet, ellenben a macskahám és a macskapóráz nem csak a mi, hanem az ő életét is megkönnyíti majd. Lassan ugyanis rájön arra, hogy ezek a kiegészítők azt jelentik, hogy hamarosan a szabad ég alatt hancúrozhat majd, akár más cicák társaságában, de mindenképpen távol a négy fal nyomasztó árnyékától.