Terrárium világÍtás

Terrárium világítás

Amennyiben terráriumot szeretnénk berendezni otthonunkban, és hüllőket, kétéltűeket vagy növényeket szeretnénk tárolni bennük, ahhoz elengedhetetlenül fontos lesz, hogy lakhelyükön túl számtalan egyéb extra berendezést is rendszeresítsünk. Kiemelkedően fontos lesz például bizonyos állatfajok esetében a különféle párásító berendezések alkalmazása, de akadnak olyan, főként sivatagi környezetből érkező kedvencek is, amelyek a külön fűtést is igényelni fogják azért, hogy megfelelő körülmények között élhessenek. Ez azonban még messze nem minden, ha egy megfelelően felszerelt terráriumot akarunk magunknak, hiszen főként a hüllők és kétéltűek, valamint néhány növényfaj számára elengedhetetlen, hogy egész nap, de legalábbis rendszeresen nagy mennyiségű és erős fény érje őket. Mivel közvetlen napfényt a lakáson belül nehezen tudnánk biztosítani egy terrárium számára, ezért mesterséges formában kell megoldanunk mindezt, méghozzá a terrárium világítás által, amihez alkalmazhatunk különféle izzókat, fénycsöveket és különféle lámpatesteket is a kívánt hatás elérésnek érdekében. A terrárium világítás nem egy olyan választható extra, mint a különféle dekorációk, hanem jegyezzük meg jól, hogy bizonyos állatfajok és növények számára elengedhetetlenül fontos lesz az életben maradáshoz is.

 A jó terrárium világítás

Egy jó terrárium világítás ugyanis minden esetben ideális lesz a hüllők és a kétéltűek számára ahhoz, hogy fényben sütkérezhessenek, a magas fénykibocsátású izzók ugyanis biztosítják számukra az elengedhetetlen UV-A és UV-B sugarakat. A terrárium világítás ezen túlmenően segítséget nyújt a kalcium felszívódásában is, miközben elősegíti az állatok és a növények növekedését. Utóbbi kapcsán kiemelendő, hogy bármilyen növényt is tárolunk majd a terráriumban, arra készüljünk fel, hogy biztosan nem tudunk neki annyi természetes fényt biztosítani, amennyi a növekedéshez, sőt gyakran az életben maradáshoz is szükséges lesz. Emiatt is fontos, hogy egy megfelelő terrárium világítás által legalább megpróbáljuk imitálni a nap fényességét, ami bizonyára nem lesz olyan értékes, mint a valódi napsugárzás, ellenben ahhoz éppen elegendő, hogy terráriumi körülmények között elegendő legyen kedvenceink egészségének fenntartásához. 

Amennyiben tehát szeretnénk magunknak egy megfelelően berendezett és felszerelt terráriumot, és tudjuk, hogy a beköltöztetendő állatok és növények kimagaslóan szeretik, sőt igénylik a napfényt, akkor feltétlenül rendszeresítsünk egy terrárium világítást ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő mikroklímát kedvenceink számára. Legyen szó akár csak növényekről, akár csak olyan hüllőkről és kétéltűekről, a megfelelő terrárium világítás nélkül képtelenek leszünk biztosítani számukra hosszabb távon is a szükséges környezetet, illetve követelményeket, amelyek a fényigényből fakadóan hozzájárulnak egészségükhöz és fejlődésükhöz az év minden napján.