Jutalomfalat, kutyakeksz

Jutalomfalat, kutyakeksz

A jutalomfalat és a kutyakeksz sokak szerint elengedhetetlen kellékei a kutyák megfelelő tanításának. Kutatások is bizonyítják, hogy kis kedvenceinket akkor tudjuk a leginkább megtanítani bizonyos trükkökre, vagy csak a legáltalánosabb fegyelemre, ha akaratunkat jutalommal nyomatékosítjuk számukra. Noha az ebek bizonyítottan értékelik az emberi szavakat és dicséreteket, ezen felül pedig a simogatást és a játékot is, ha határozottan és egyértelműen szeretnénk tanítani őket valamire, akkor azt csak és kizárólag jutalomfalatokkal érthetjük el. Mivel a kutyák lényegében érző ösztönlények – akárcsak az ember –, ezért finom nassolni valóval szinte bármire rávehetjük őket, ami képességeikből fakad. Ami tehát számunkra egy finom bonbon, esetleg egy sör a jól megérdemelt munka után, az a kutyák számára a jutalomfalat, avagy a kutyakeksz. Nagyon sok gazdi elköveti azt a hibát, hogy valódi kekszet, pékárukat vagy más, egészségtelen ételeket ad kutyájának jutalom gyanánt, ha sikerült kiviteleznie egy nehéz trükköt, vagy csak szimplán szót fogadott. Nyilván a módszer működőképes, azonban jusson eszünkbe mindig: felelősséggel tartozunk azért, hogy kutyánk is egészségesen táplálkozzon, és mindig a legjobbat kaphassa.

A kutyák szeretik a jutalomfalatot...

A kutyák ugyanis általában csak arról tudnak dönteni, hogy megeszik-e az eléjük tett ételt vagy sem, de az esetek többségében amiben húst szagolnak, azt elfogyasztják. Mivel kis kedvencünk vélhetően fontos nekünk, és szeretnénk, ha nem csak tartalmas, hanem egészséges életet is élne, válasszunk megfelelő jutalomfalatot vagy kutyakekszet ahhoz, hogy könnyebben tudjuk idomítani és tanítani. Az ilyen falatkákat a gyártók ugyanazokból az összetevőkből készítik, mint a kutyatápok többségét, ebből kifolyólag tápláló és egészséges falatoznivalók, amelyek vitaminok és ásványi anyagok révén mindent megadnak kedvencünket a fejlődés érdekében. Ami fontos, hogy a jutalomfalatok és a kutyakekszek is általában ugyanolyan nassolni valók, mint az emberek esetében fogyasztott egészségtelen, de kedvelt kiegészítő ételek. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy több zsírt és egyéb olyan anyagot tartalmaznak, amiből hosszabb távon nem szabad kutyánknak sokat fogyasztania, ergo tartós étkeztetéshez, vagy kutyatáp helyett nem ajánlott ezzel táplálni ebünket, mert könnyen elhízhat tőle.

A közhiedelemmel ellentétben ugyanakkor szakszerűen, csak a megérdemelt időben való alkalmazásakor használt jutalomfalat és kutyakeksz nem lesz káros hatással kutyánkra, éppen ellenkezőleg, számára egészségesen, a megfelelő táp- és ásványi anyagok, valamint vitaminok szervezetbe juttatásával segít a fizikai és mentális fejlődésben. A kutyakekszek ezen felül nem csak jutalmazáshoz alkalmazhatók kiválóan, hanem a kutyák esetleges vitamin- és ásványi anyag hiányának pótlásához is kiválóan alkalmazhatók, de segítenek kedvencünk fogazatának erősítésében és tisztán tartásában is.